BiH uvodi carine na meso

Bez autora
May 20 2013

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenulo je procedure u skladu sa politikom podrške domaćoj proizvodnji i Savjetu ministara BiH uputilo prijedlog odluke o ukidanju bescarinskih kvota na meso za treće zemlje. BiH je u pravni sistem unijela zakonom, odnosno privremenim trgovinskim sporazumom, kvote na meso iz EU, ali i jedan broj kvota na goveđe, svinjsko i meso peradi iz trećih zemalja, odnosno zemalja izvan CEFTA i EU. Stav Ministarstva je da je postojanje tih bescarinskih kvota potpuno nepotrebno, da te kvote ne idu u prilog zaštiti domaće proizvodnje i uvjereni smo da će Savjet ministara na jednoj od prvih sjednica prihvatiti prijedlog Ministarstva i ukinuti kvote na približno 5.000 tona mesa. U tom smislu, ubuduće bi se na meso iz trećih zemalja morala plaćati carina, što je, kako je rekao, u interesu domaćih proizvođača.

BiH uvodi carine na mesoMinistarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenulo je procedure u skladu sa politikom podrške domaćoj proizvodnji i Savjetu ministara BiH uputilo prijedlog odluke o ukidanju bescarinskih kvota na meso za treće zemlje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je juče, na konferenciji za novinare u Sarajevu, da je BiH u pravni sistem unijela zakonom, odnosno privremenim trgovinskim sporazumom, kvote na meso iz EU, ali i jedan broj kvota na goveđe, svinjsko i meso peradi iz trećih zemalja, odnosno zemalja izvan CEFTA i EU.

- Stav Ministarstva je da je postojanje tih bescarinskih kvota potpuno nepotrebno, da te kvote ne idu u prilog zaštiti domaće proizvodnje i uvjereni smo da će Savjet ministara na jednoj od prvih sjednica prihvatiti prijedlog Ministarstva i ukinuti kvote na približno 5.000 tona mesa - naveo je Šarović.

U tom smislu, ubuduće bi se na meso iz trećih zemalja morala plaćati carina, što je, kako je rekao, u interesu domaćih proizvođača.

Šarović je najavio da će 24. juna u Norveškoj potpisati sporazum sa zemljama EFTA, jer je BiH proteklih nekoliko godina vodila pregovore o pristupanju toj asocijaciji, u kojoj su Norveška, Švajcarska, Lihtenštajn, Island.

- Očekuje se da BiH 24. juna u Norveškoj postane punopravni član EFTA, odnosno punopravni član slobodnog tržišta za ove zemlje, čime stiče mogućnost da bez carina izvozi svoju robu u te zemlje - rekao je Šarović.

On je napomenuo da će uskoro biti regulisano pitanje nekoliko trgovinskih linija sa Albanijom, koje su i, pored Sporazuma CEFTA, ostale na režimu carina.

Govoreći o pismu direktora Generalnog direktorata EU za proširenje Stefana Sanina predsjedavajućem Savjetu ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, u kojem traži od BiH da popusti u pregovorima o dodatnom protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Šarović je naveo da će se o njemu raspravljati na sjednici Savjeta ministara BiH.

- Savjet ministara BiH utvrdio je platformu za pregovore sa Evropskom komisijom. Pregovaračka platforma postoji i ona je dokument koji je dobio opšti konsenzus u BiH i podrazumijeva da je BiH dala dovoljno koncesija i da u ovom trenutku nema prostora za dodatne koncesije, izuzev pregovora na ravnopravnim osnovama. BiH je izrazila interes za tri stavke i spremni smo da po principu reciprociteta izađemo u susret drugoj strani za neke najosjetljivije proizvode - kazao je Šarović istakavši riječ o kvotama za ribu, vino i šećer.

On je istakao da se iz pisma vidi da bi, i poslije pristanka BiH na potpunu liberalizaciju, oni razmotrili mogućnost za tri stavke za koje je BiH izrazila interes, što je za BiH potpuno neprihvatljivo.

Granice

Šarović je izjavio da ima čvrsta uvjeravanja od Uprave za indirektno oporezivanje BiH da će granični prelazi sa inspekcijskim nadzorom - Bijača i Gradiška, sa strane BiH biti spremni i prije 1. jula, kada je planiran ulazak Hrvatske u EU. On očekuje da će granični prelaz Bijača biti pripremljen u privremenom režimu, kao što je i ranije najavljeno.

Kada je riječ o ostalim graničnim prelazima, Šarović je naglasio da će oni od 1. jula raditi normalno, osim što preko njih neće moći da se obavlja promet robe biljnog, odnosno životinjskog porijekla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik